Панагюрище е живописно и спокойно градче, скътано в полите на Същинска Средна гора по долината на река Луда Яна. Районът на града е чудесна туристическа дестинация. Играе централна роля в един от най-светлите и величави моменти в историята на България -Априлското въстание от 1876г. В града е стаена огромна история, която се пази в музеите и в сърцата на панагюрци.

Интересни туристически обекти са:

istoricheski muzei

 

Централен исторически музей – там се съхранява и световноизвестното Панагюрско златно съкровище.

 

 

Дудековата къща. Тя е уредена с етнографска експозиция, която пресъздава градския бит във възрожденския дом. Къщата е построена в периода 1853-1856 година. Била е собственост на търговеца Петър Дудеков, който е бил убит от турците при потушаване на Априлското въстание. Реставрирана е през 1990-1996 година. Дудековата къща е исторически и архитектурен паметник от епохата на възраждането.

 

tuteva kashta

 

Тутевата къща. Свързана е с обявяването на въстанието на 20 април 1876 година. Построена е в периода 1873-1874 година. Неинсобственик е бил Иван Тутев, заможен гражданин на Панагюрище и участник вреволюционното дело. Във времето лъщата е оцелява и е превърната в музей .

 

 

 

Къщата – музей “Марин Дринов” представя живота и делото на бележития български историк, професор и общественик Марин Стоянов Дринов .

rayna-knyaginya

Къщата – музей “Райна Княгиня”. Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на престижното 36-то място. Къщата е със запазена възрожденска архитектура. В двора се намира гробът на народната героиня, която е ушила знамето на въстанието, Райна Княгиня. Днес на първия етаж е представена експозиция, която отразява живота и делото на тази велика жена преди смъртта й през 1917 година.

 

Лековата къща 

lekova-kashta

 

 

 

 

 

 

sveto-vavedenie-bogorodichno

 

 

Храм “Свето Въведение Богородично”. Изграден е през 1818 година. В онова време е билвеличествен с големите си мащаби.


Църквата “Св. Георги”.Намира се в центъра на града. Изградена е през 1856 година.

Мемориалният комплекс “Априлци” издигнат в чест на 100-годишнината от Априлска епопея благодарение на Димитър Даскалов, професор Величко Минеков, професор Секул Крумов и архитект Богдан Томалевски. Намира се на историческия хълм “Маньово бърдо”.

Други забележителности в гр. Панагюрище: Матеевата къща – Ланджевата къща – Смолската къща – Финджековите дюкяни ( притежават уникална архитектура).